Vad är synefrin (synephrine)?

Synefrin pomeransSynefrin, eller synephrine som det heter på engelska, är ett centralstimulerande ämne som finns i en del bantningspiller och bantningsmedel. Synefrin finns i skalet på en apelsinliknande frukt som heter pomerans. Man utvinner synefrinet ur pomeransen när den fortfarande är omogen eftersom synefrinhalten är som högst då. Frukten pomerans är troligtsvis besläktat med citron, men det verkar inte vara något som anses vara bevisat ännu. Det händer också att synefrin tillverkas syntetiskt, dvs konstgjort synerfrin, men det är rätt ovanligt och effekten skiljer sig knappt.

I kosttillskott och hälsokost så behöver det inte alltid stå synefrin eller synephrine i innehållet, utan det kan lika gärna stå det latinska namnet för pomerans, citrus aurantium, eller citrus aurantium-extrakt. Oavsett hur det framgår att det finns citrus aurantium i bantningspillret så betyder det att pillret innehåller naturligt synefrin. I ett fåtal fall har synefrin även stått med som “bitter orange”, vilket är det engelska namnet på frukten pomerans.

Synefrinets effekt

Sett till effekten så är synefrin väldigt likt efedrin, och det är just därför synefrin har blivit så populärt i olika bantningsmedel. Det man känner av mest är de aptitdämpande och de stimulerande effekterna. I rätt dos gör de att man inte känner av någon hunger eller sötsug samtidigt som man blir väldigt pigg. Tar man en för liten dos känner man däremot inte av effekterna lika mycket. Vill du läsa mer om effekter och bieffekter kan du gå in på artikeln om centralstimulerande ämnen.