Vad är efedrin (ephedrine)?

Efedrin ephedraEfedrin är ett centralstimulerande medel. Forskare tror att det har använts som naturläkemedel i över 1000 år, men det var först i slutet av 1800-talet som en japansk kemist fick fram rent efedrin från växten Ephedra distachya.. Då gällde det efedrin i flytande form. Idag finns det både efedrin från växter och efedrin som framställts på konstgjord väg, sk syntetiskt efedrin.

År 2005 blev det förbjudet att sälja efedrin i Sverige, vilket gjorde att det snabbt försvann från kosttillskott och hälsokostsbutiker. Bantningspiller och andra viktminskningspreparat drogs tillbaka, och tillverkarna var snabbt igång med alternativa ämnen som kunde ersätta efedrinet. Synefrin blev det som ersatte det mesta. Effekten och resultatet gjorde bantningspillerna ännu mer populära än de var innan.

Undvik att köpa efedrin på nätet

Ja, inte bara på nätet utan även på vanligt vis. Den största anledningen är att det finns ämnen som fungerar lika bra, men en annan anledning är att det också är en risk att köpa olagliga ämnen över nätet på någon skum hemsida.

Här är tre olika saker som brukar hända:

  • Du blir lurad. Man betalar alltid i förskott, men inget paket skickas och du får inga pengar tillbaka.
  • Du får dålig kvalite. Tabletter med inget efedrin eller väldigt lite efedrin.
  • Du får farliga tabletter. De kan vara tillverkade med smutsig utrustning och innehålla bakterier, eller skadliga ämnen som man tillsatt för att de varit billigare.

Efedrinhandeln har blivit en smutsig bransch sen efedrin blev olagligt. Säljarna överdriver mycket och gör allt för att tjäna så mycket som möjligt. De kan skapa otroligt många webbshoppar, sen när någon webbshopp får ett dåligt rykte så skapar de bara en ny och fortsätter lura folk på pengar.

Efedrinets effekter och bieffekter

Läs mer om effekter och bieffekter i artikeln om centralstimulerande ämnen.