Centralstimulerande ämnen

Att ett medel är centralstimulerande betyder att det påverkar det centrala nervsystemet. Ett bantningspiller innehåller ett till tre centralstimulerande medel, och de är oftast de vi märker av mest, både fysiskt och psykiskt. Här är de tre vanligaste orsakerna till att det finns centralstimulerande ämnen i bantningspiller och andra bantningsmedel.

 • För att minska eller ta bort trötthet. Många känner sig sömninga och sega, vilket påverkar oss negativt både under arbetstid och fritid. Vi tappar fokus, blir omotiverade och presterar mindre.
 • För att minska eller ta bort aptiten. Övervikt är oftast ett resultat av för mycket mat. Många har problem med sötsug och en ständig hunger, vilket kan göra att vi alltid känner att vi behöver något att äta eller dricka, samtidigt som vi äter väldigt mycket vid måltider för att kunna stilla hungern.
 • För att öka uthålligheten och orken vid träning. Oavsett när man tränar på dygnet kan man känna att man aldrig orkar prestera maximalt, vilket kan göra att man bara tränar på halvnivå och får känslan av att allt är jobbigt. Resultaten dröjer och vi tappar intresset för träningen.

Den centralstimulerande effekten

Den centralstimulerande effekten kan enkelt sammanfattas som aptitdämpande och uppiggande, dvs den gör att vi känner oss som om vi var mätta och hade en massa energi. Ingen hunger, inget sötsug, ingen trötthet. Man får otroligt mycket mer uthållighet vid träning vilket gör att man orkar träna tuffare, längre och mer effektivt.

Effekten påverkas av dos och tolerans, dvs hur mycket du tar av ett centralstimulerande ämne och hur pass van du är vid det. Det kan till exempel vara så att du inte känner någon speciell effekt av koffeinet när du har druckit kaffe eftersom du är van vid det, men samtidigt kan det vara så att du får en bra effekt av höga doser koffein. Rör det sig om något centralstimulerande ämne som du inte är van vid, till exempel synefrin eller efedrin, så kan effekten vara extremt aptitdämpande och uppiggande.

Övriga effekter: Många blir på ett bättre humör och de flesta känner sig mindre stressade.

De centralstimulerande biverkningarnas tre delar

 • Del 1: Väldigt lätta biverkningar vi nästan alltid känner av
  Korppstemperauren och pulsen blir högre. Man kan känna sig lite varmare. Detta är inget obehagligt, utan de flesta brukar gilla när de känner av att effekten är igång.
 • Del 2: Lätta biverkningar vi kan få om vi inte är vana vid ett centralstimulerande ämne
  Svettningar, muntorrhet och en vätskedrivande effekt. Dvs vi svettas mer, vi vill dricka mer och vi behöver gå på toan lite oftare än vanligt. Man kan också få lite lättare sömnstörningar, men de går över efter några dagars användning.
 • Del 3: Biverkningar vid överdosering
  En överdosering är att du får i dig mer än vad du behöver, vilket allt som oftast gör att man upplever effekten som mer negativ än positiv. Darrningar, skakningar och illamående är vanligt.

Tips vid dosering av bantningspiller

På nästan alla burkar till bantningspiller står det en rekommenderad dos. Den dosen behöver du inte bry dig så mycket om. Den rekommenderade dosen kan nämeligen vara för mycket för dig, så att du drabbas av en lätt överdos. Vissa känner däremot att den rekommenderade dosen inte ger tillräcklig effekt eftersom den är för liten. Detta kan bero på flera anledningar, bland annat toleransen och din kroppsvikt.

Tipset: Ta det lungt i början och öka dosen efter behov. Står det “Ta två tabletter innan träning” kan du istället ta en eller en halv tablett. Det kan ge en alldeles lagom effekt för dig, men det kan också bli så att du inte känner av någonting alls, och då kan du öka dosen nästa gång.